In het huidige Iran bevinden zich twee tempels die gelinkt worden aan de watergodin Anahita…
Het eerste computerprogramma van Ada Lovelace
Wie denkt dat alleen mannen hun voetsporen in de computertechnologie hebben achtergelaten heeft het mis. Er zijn namelijk ook genoeg vrouwen die een belangrijke rol hebben gespeeld of nog steeds spelen, wanneer het gaat om de hard- of software voor computers. Augusta Ada Byron King, ofwel Lady Lovelace, was zo’n dame die de vele mogelijkheden met computers voorzag en haar steentje hieraan heeft bijgedragen.
De analytische machine
Lady Lovelace werd geboren op 10 december 1815 en ontwikkelde zich tot een Britse wiskundige. Ze was vooral bekend om haar beschrijving van de ‘analytische machine’, zoals de voorloper van de computer werd genoemd. Later werd duidelijk dat zij eigenlijk de ontwerpster van het eerste computerprogramma was. Of Lady Lovelace ook daadwerkelijk had voorzien waar de ontwikkeling van de computer uiteindelijk naartoe zou leiden dat weten we niet zeker, maar ze kwam wel aardig in de buurt. Voordat zij op 27 november 1852 overleed had ze al veel toekomstige kunstjes van de analytische machine beschreven.
Een vooruitziende blik
Dat er programma’s zouden komen die zo eenvoudig in het gebruik waren dat je al je klanteninformatie op één centrale plek had en waar je ook nog eens je salesbeheer, leadopvolging, pipeline management en al je data in overzichtelijke dashboards zou kunnen zien zoals bij het CRM-systeem van Lime technologies ging misschien boven haar verwachting, maar dat je met de analytische machine uiteindelijk muziek zou kunnen componeren en zware berekeningen zou kunnen maken voorzag ze wel.
Het algoritme
Ook beschreef ze in detail hoe de machine kon worden gebruikt om met een algoritme Bernoulli-getallen te berekenen, wat uiteindelijk als het eerste computerprogramma werd beschouwd. Ook beschreef ze in een artikel in 1843 hoe de machine afbeeldingen zou kunnen maken of nuttig zou zijn voor de wetenschap. Het artikel was gebaseerd op de bevindingen van Charles Babbage, die het idee had voor de analytische machine, maar Ada Lovelace vulde dit ruimschoots aan.