skip to Main Content
Historische vertellingen over krachtige vrouwen

De Heilige Maria en de wonderlijke geboorte van haar kindje Jezus

Onze geschiedenis wordt onderverdeeld in twee tijdvakken: de periode vóór de geboorte van Christus en de periode na de geboorte van de Messias. Onze (westerse) jaartelling is gebaseerd op de laatstgenoemde periode. De geboorte van Jezus in het jaar 1 wordt elk jaar gevierd tijdens Kerstmis.

De kerstdagen

Tegenwoordig wordt het Kerstfeest gevierd met veel huiselijke gezelligheid en cadeautjes. Ouders kopen voor hun kinderen het leukste speelgoed en de mooiste kinderkleding die ze maar kunnen vinden. De modieuze kinderkleding en het speelgoed worden daarna feestelijk verpakt in sprankelend cadeaupapier en tijdens de kerstdagen liggen de presentjes te wachten onder de heerlijk geurende kerstboom tot het moment waarop de kinderen de cadeautjes mogen uitpakken. Wanneer de kinderen alles hebben uitgepakt willen ze uiteraard meteen hun nieuwe kinderkleding aan en zich vermaken met hun nieuwe speelgoed.

Paradoxaal

Het is algemeen bekend dat het kindje Jezus op wonderlijke wijze is geboren. Zijn moeder is Maria, die zowel ‘de Heilige Maagd’ als ‘de Moeder Gods‘ genoemd wordt. Dit is een paradoxale aangelegenheid, omdat een maagd niet tegelijkertijd een moeder kan zijn en, eenmaal moeder geworden kan een vrouw niet langer maagd zijn. Het officiële Bijbelse verhaal is dat Jezus verwekt is door God zelf. Jozef is dus niet de biologische vader van het kindje Jezus.

Misschien verwijst de Heilige Maria stiekem naar de vergeten godinnentriade van weleer – Grote Moeder, Maagd en Wijze Oude Vrouw – een heilige drieëenheid die in onze patriarchale samenleving vervangen is door Vader, Zoon en Heilige Geest, een drieëenheid die de Moeder Gods heeft verstoten.

Mythische godinnen

Back To Top