skip to Main Content
Historische vertellingen over krachtige vrouwen

Geschiedenis van de vrouwenbroek

Tegenwoordig is het voor de meeste vrouwen in de westerse wereld mogelijk om te dragen wat ze willen. Er zijn nog steeds streng gelovige meisjes en vrouwen die door de sociale druk binnen de gemeenschap geen broeken dragen. Tevens dragen de meeste islamitische meisjes en vrouwen geen broeken buitenshuis. Er was echter een periode dat het dragen van een broek door vrouwen bij de wet verboden was. De verandering hierin kwam pas in de 19de eeuw terwijl de broek voor mannen al eeuwen bestond.

Ontwikkeling

Eeuwenlang droegen vrouwen lange jurken die zoveel mogelijk huid bedekte. In de Eerste Wereldoorlog vond er een grote verschuiving in vrouwenkleding plaats. Dit had te maken met het feit dat vrouwen veel mannentaken over moesten nemen terwijl de mannen naar het front gingen. Het proces van emancipatie had ook invloed op de kleding. Vrouwen gingen aan meer activiteiten deelnemen en daarbij ging kleding soms in de weg zitten. De eerste broeken voor vrouwen zijn dan ook ontstaan als gevolg van het feit dat vrouwen gingen paardrijden en fietsen. Omdat de vrouwen hierbij wijdbeens op een zadel zaten, was dit met een gewone rok haast niet te doen. Deze broeken vielen heel erg wijd zodat het nauwelijks te zien was dat het een broek was in plaats van een rok.

Daarna duurde het nog heel lang voordat het maatschappelijk geaccepteerd werd dat vrouwen een broek droegen. Toen vrouwen in films broeken gingen dragen werd er eerst geschokt gereageerd, maar dit bespoedigde uiteindelijk de acceptatie van de vrouwenbroek.

Moderne vrouwenbroek

Er zijn waarschijnlijk weinig meisjes en vrouwen in de westerse wereld die geen jeans in de kast hebben liggen. Dit type broek is erg stevig en past overal bij zodat het met alle bovenkleding te combineren is. Er zijn ondertussen veel verschillende modellen hiervan die gemaakt zijn om het vrouwenfiguur goed tot zijn recht te laten komen. Vroeger moest vrouwenkleding netjes zijn, maar nu gaat de voorkeur over het algemeen uit naar sexy. Tienermeisjes dragen naar school het vaakst een jeans met daarboven een naveltruitje. Een straatbeeld dat 100 jaar geleden ondenkbaar was is nu heel gewoon.

Jurken worden vooral naar feestjes gedragen als vrouwen er chique en elegant uit willen zien. Maar ook voor dit doel zijn er broeken ontworpen van mooie soepele stoffen. Het overgrote deel van de tijd lopen westerse vrouwen tegenwoordig in een broek. In de zomer wordt er vaker een korte broek dan een rok gedragen. Dit komt omdat de beweging vrijer voelt in een broek dan in een jurk of een rok. Veel bloot is ondertussen algemeen geaccepteerd en de rand van de onderbroek mag boven een heupbroek uitkomen. Het kruis van de onderbroek dient echter privé te blijven en dit is bij veel beweging met een rok of jurk nu eenmaal lastiger dan met een broek. De broek is net als alle kleding aan mode onderhevig. In de mode voor broeken zit er duidelijk meer variatie in de modellen voor vrouwenbroeken dan bij dat bij broeken voor heren te zien is.

Back To Top