In het huidige Iran bevinden zich twee tempels die gelinkt worden aan de watergodin Anahita…
Hatsjepsoet: een bijzondere farao
Hatsjepsoet was de eerste vrouwelijke farao. Omstreeks 1479-1458 v. Chr. heerste deze koningin over het oude Egyptische rijk. Omdat het in het patriarchale Oude Egypte niet gebruikelijk was dat een vrouw het land bestuurde nam Hatsjepsoet tijdens haar regeerperiode vaak de gedaante aan van een man.
Hatsjepsoet, dochter van farao Thoetmosis I, huwde indertijd haar halfbroer Thoetmosis II wat haar in staat stelde net zo’n grote invloed uit te oefenen als de farao zelf. Toen Thoetmosis II stierf werd ze regentes van hun zoon Thoetmosis III. Eenmaal haar zoon meerderjarig werd riep ze zichzelf uit tot de heersende koningin van het Oude Egypte.
Welvaart onder Hatsjepsoet
Het Oude Egypte kende gouden tijden onder Hatsjepsoet. Eigenlijk kun je stellen dat Hatsjepsoet een zakenvrouw avant la lettre was. Vandaag de dag maken een groot aantal zakenlieden gebruik van een bedrijfslening bij Qeld om te investeren. Qeld biedt zowel beginnende ondernemers als grote multinationals de mogelijkheid om tegen een gunstig tarief geld te lenen voor bijkomstige investeringen. Koningin Hatsjepsoet moest deze klus echter zelf klaren. En daarin is ze geslaagd! Zo investeerde ze bijvoorbeeld in heuse handelsmissies. Met het land van Poent – het huidige Somalië in Afrika – dreef ze handel in luxegoederen.
Onder haar heerschappij werden er verscheidene bouwwerken opgericht die een blijvende stempel hebben gedrukt op de Egyptische cultuur. Een van de bekendste monumenten is ongetwijfeld de dodentempel van Hatsjepsoet te Dayr al-Baḥrī, nabij Luxor. Hatsjepsoet gaf de opdracht tot het bouwen van deze reusachtige dodentempel toen ze zeven jaar aan de macht was geweest. Ze liet deze tempel echter niet enkel bouwen om de verschillende Egyptische goden, waaronder Anubis, Hathor, Amon en Ra te eren. Met het oprichten van deze tempel wilde ze namelijk ook haar positie als koningin – in een wereld gedomineerd door mannen – bekrachtigen.
Na de dood van Hatsjepsoet
Hoewel deze bijzondere koningin Egypte veel welvaart heeft gebracht, viel ze na haar dood in 1458 v. Chr. in ongenade. Haar zoon Thoetmosis III liet na haar dood een groot aantal standbeelden van Hatsjepsoet vernietigen of beschadigen. Waarom hij dit heeft gedaan is tot op de dag van vandaag onduidelijk. Sommige deskundigen beweren dat hij wraak heeft willen nemen op zijn moeder omdat zij de troon van hem had overgenomen. Anderen menen dat hij zijn regeerperiode op één lijn heeft willen brengen met die van zijn grootvader Thoetmosis I en zijn vader Thoetmosis II om zo het bestaan van een vrouwelijke farao te maskeren.