skip to Main Content
Historische vertellingen over krachtige vrouwen

Het beroemde kindsterretje Shirley Temple

Filmidolen zijn van alle tijden. Niet alleen volwassen, maar ook heel jeugdige acteer- en/of zangtalenten worden al sinds het begin van de filmindustrie geadoreerd.

Shirley Temple was een Amerikaans kindsterretje. Met haar verschillende rollen in meer dan 50 films verzamelde ze talloze fans.

Filmidool op de taart

Als onze kinderen in de jaren ’30 hadden geleefd en je had hen gevraagd welke taart ze voor hun verjaardag wilden, dan was het antwoord zeker een Shirley Temple taart geweest. Ieder kind droomde ervan om net zo beroemd te worden als de kleine Shirley Temple. In die tijd was ze echt een heldin voor kinderen. Waar nu https://www.jeeigentaart.nl/ de prachtigste creaties maakt van taarten met bekende figuren zoals Spongebob, Spiderman of Shaun het schaap was in die tijd een Shirley Temple verjaardagstaart zeker heel populair geweest.

Succesvolle films

Shirley Temple debuteerde in 1932 op vierjarige leeftijd. Voor die tijd had ze al dans- en zanglessen gekregen. Haar eerste serie ‘Baby Burlesks’ was de aanloop naar het grote succes met de serie ‘Stand Up and Cheer!’ In deze succesvolle serie maakt ze een diepe indruk met het nummer ‘Baby Take a Bow’. Het duurde twee jaar voordat Shirley een contract tekende bij Fox. In datzelfde jaar won ze een Academy Award voor haar rol in de film ‘Bright Eyes’. Hierna volgden nog tientallen andere films waarbij het meisje met de goudblonde krullen en de sprekende ogen steeds meer harten veroverde.

Een geboren professional

Shirley liet al snel zien dat ze een geboren professional was. Ze kende altijd haar teksten uit het hoofd en de danspasjes pikte ze snel op. Ook kon ze vol overtuiging op commando huilen. Veel van haar films waren bewerkte kinderverhalen en Shirley loste met gemak ruzies en problemen in de film op. Tussen 1936 en 1938 werden er veel succesvolle films met Shirley Temple in de hoofdrol uitgebracht. Natuurlijk kwamen andere studio’s al snel met hun eigen ‘Shirley’ voor de hoofdrollen van hun films.

Van acteren naar politieke aspiraties

Shirley Temple blijft lange tijd acteren, maar naarmate ze ouder wordt neemt haar populariteit af. In 1947 speelt ze nog samen met haar toenmalige echtgenoot in Fort Apache. Als ze in 1949 van haar man John Ford gaat scheiden, stopt ze ook met acteren. Tussen 1958 en 1961 is ze nog even in een paar televisieseries te zien. Helaas zijn deze series geen succes. Shirley hangt wederom haar filmcarrière aan de wilgen en gaat de politiek in. Ze sluit zich aan bij de Republikeinse Partij en vanaf 1969 tot 1970 is ze de afgevaardigde van de Verenigde Staten bij de Verenigde Naties. Ook wordt ze ambassadrice in Ghana in 1974. Dit blijft ze twee jaar doen. In 1989 wordt ze Amerikaanse ambassadrice in het toenmalige Tsjecho-Slowakije tot 1992.

Haar privéleven

In het jaar 2014 overlijdt Shirley Temple op 10 februari. Ze is dan ruim 85 jaar oud. Haar tweede man, de zakenman Charles Black was al in 2005 overleden. Shirley Temple heeft drie kinderen, Linda Agar uit haar eerst huwelijk en Lori en Charlie Black uit haar tweede huwelijk.

Back To Top