skip to Main Content
Historische vertellingen over krachtige vrouwen

Khadijah, ‘Moeder der gelovigen’ en bron van inspiratie

Khadijah bint Khuwaylid (555-619) was de eerste vrouw van profeet Mohammed, stichter van de islam. Met Khadijah is de profeet 25 jaar getrouwd geweest. In al die jaren huwde hij geen andere vrouwen. Toen Mohammed zijn eerste openbaringen van Allah ontving, was Khadijah zijn grote steun en toevertrouwen. Zij was het die als eerste de islam erkende en was zo de eerste moslima. Daarom wordt ze ‘Moeder der gelovigen’ genoemd.

Khadijah was 40 jaar toen ze Mohammed – toen nog geen profeet – huwde. Daarvoor was ze ook al tweemaal getrouwd geweest. Beide keren bleef ze als weduwe achter. Met haar eerste man kreeg ze een dochter, met haar tweede man twee zonen en met Mohammed kreeg ze zes kinderen.

Khadijah was een zelfstandige en succesvolle zakenvrouw die karavanen naar het buitenland stuurde om handel voor haar te drijven. Zo nam ze ook Mohammed in dienst om voor haar op handelsmissie te gaan. Omdat hij een oprechte en betrouwbare man bleek te zijn vroeg Khadijah hem ten huwelijk. Zij is een rolmodel voor moslima’s die zelf een onderneming willen beginnen. Khadijah heeft laten zien dat een vrouw heel goed in staat is om zelf initiatieven te nemen en dat het niet nodig is om in de schaduw van een man te leven.

Back To Top