skip to Main Content
Historische vertellingen over krachtige vrouwen

Jeanne d’Arc, de heldin die als heks op de brandstapel eindigde

Een van de legendarische heldinnen uit de Middeleeuwen was Jeanne d’Arc (1412-1431). Deze jongedame, die op 19-jarige leeftijd ter dood veroordeeld werd en op de brandstapel belandde, was een vrouw die gehoor gaf aan haar religieuze visioenen.

Zelfverzekerde heldin

Jeanne d’Arc wordt nog steeds als dé heldin van Frankrijk beschouwd. Zelfverzekerd en gesteund door haar visioenen gaf ze bevelen aan het Franse leger, dat destijds in een reeks oorlogen met Engeland verwikkeld was. Door haar optreden wisten de Franse krijgsmannen een overwinning te behalen op de Engelse troepen.

Alseen heks vervolgd

Nog geen twee jaar later werd Jeanne door de Katholieke kerk verketterd, omdat ze gehoor zou hebben gegeven aan religieuze waanvoorstellingen. Ze werd door de kerkelijke autoriteiten verdacht van hekserij. Uiteindelijk is ze in Normandië op de brandstapel terecht gekomen en werd haar leven op een afschuwelijke manier beëindigd.

Heiligverklaring

Enkele decennia na haar dood werd de rechtszaak die eerder tegen haar was aangespannen, nogmaals onderzocht. Toen bleek dat ze onschuldig was, werd Jeanne tot martelares benoemd. Haar leven kreeg ze er echter niet mee terug. In de 20e eeuw is Jeanne d’Arc heilig verklaard.

Back To Top