skip to Main Content
Historische vertellingen over krachtige vrouwen

De tragische dood van Anna Boleyn

Anna Boleyn was ongetwijfeld een van de bekendste vrouwen van de Engelse koning Hendrik VIII. Op zijn bevel werd ze op 19 mei 1536 in de Tower of London onthoofd. De aanklacht luidde: overspel, hoogverraad en incest met haar broer George Boleyn.

Anna Boleyn als hofdame

Anna Boleyn bracht haar jeugdjaren door in Frankrijk waar ze hofdame was van Mary Tudor, de zus van Hendrik VIII. In 1522 keerde Anna Boleyn terug naar Engeland waar ze hofdame werd van de eerste vrouw van Hendrik VIII, Catharina van Aragon. Toen bleek dat Catharine van Aragon de koning geen mannelijke troonopvolger kon schenken ging hij op zoek naar een nieuwe vrouw. Zijn oog viel op de hofdame van Catharina, Anna Boleyn. Maar omdat ook zij hem geen mannelijke troonopvolger kon schenken, was Anna Boleyn als vrouw niet langer interessant voor de koning. Uiteindelijk gaf hij de opdracht haar te onthoofden.

Het gebedenboek van Anna Boleyn

Op weg naar haar executie droeg Anna Boleyn een gebedenboek bij zich. Dat zou ze net voor haar onthoofding aan een van haar hofdames hebben gegeven. Bijzonder is dat dit gebedenboek tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven. In die tijd waren gebedenboeken heel populair. Gelovigen noteerden er teksten en persoonlijke gebeden in die ze vervolgens illustreerden met miniaturen.

Je kunt ze eigenlijk beschouwen als notebooks ‘avant la lettre’. Ook met een refurbished imac 27 kun je makkelijk teksten combineren met illustraties. Denk vooral niet dat een Apple-product altijd duur is. Op de site mresell.nl kun je tal van goedkope refurbished toestellen vinden. Bovendien kun je er je eigen Apple-toestel te koop aanbieden.

Wil je meer weten over het leven van Anna Boleyn, ook dan is de aankoop van een refurbished Apple-product een goed idee. Op verschillende sites op het internet vind je interessante informatie over het leven van deze bijzondere vrouw.

Back To Top